Cami Görevlileri ve Cezaevi Vaizleri Çalıştayı

Camiler ve Din Görevlileri Haftası etkinlikleri kapsamında Din Hizmetleri Genel Müdürlüğü Cami Hizmetleri Daire Başkanlığının düzenlemiş olduğu Cami Görevlileri Çalıştayı 04-05 Ekim 2011 tarihleri arasında Ankara’da Büyük Anadolu Oteli’nde yapıldı. Cami hizmetlerinde etkinlik ve verimliliği artırmaya yönelik yapılan bu çalıştay ülkemizin farklı illerinde görev yapan kırk (40) İmam-Hatibin katılımıyla gerçekleştirildi.
Sekiz oturum halinde iki gün süren çalıştaya, Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet GÖRMEZ başta olmak üzere Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Hasan Kâmil YILMAZ, Din Hizmetleri Genel Müdürü Dr. Yaşar YİĞİT, Cami Hizmetleri Daire Başkanı Yusuf DOĞAN ve diğer yetkililer katıldı.
Kur’an-ı Kerim tilavetiyle başlayan program, Din Hizmetleri Genel Müdürü Dr. Yaşar YİĞİT'in açış konuşmasıyla devam etmiştir. Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet GÖRMEZ Cami Hizmetleri ve Cami Görevliliğinin Önemi’ne dair bir konuşma yaptı.
Başkan Görmez konuşmasında, ülke çapında yaklaşık 100 bin din görevlisinin görev yaptığını belirterek, her din görevlisinin etrafına ışık saçan bir fener olması gerektiğini söyledi. Bunun başarılması halinde, Türkiye’de manevi sorunların biteceğini belirten Görmez, Türkiye’de
sorunların bitmesinin İslam dünyasında da bitmesi anlamına geleceğini; bunun da sonuçta tüm insanlığı huzur ve saadete götüreceğini ifade etti. Toplumun manevi hayatını ayağa kaldırmakla görevli bir kitlenin kendi manevi hayatını ve eğitimini ihmal etmemesi gerektiğini söyleyen Başkan Görmez, aksi takdirde başarının mümkün olamayacağını vurguladı.
Sekiz oturum halinde sürdürülen “Cami Görevlileri Çalıştayı” 04 Ekim 2011 Salı günü açılış programı ve protokol konuşmaları ile başladı.
1.OTURUM   (İbadetle ilgili hususlar)
2.OTURUM (Cami merkezli vaaz- irşat ve merkezi sistemler ile ilgili hususlar)                                 ​
3.OTURUM   (Kurumlar arası ilişkiler ve cami yönetimi)
4.OTURUM  (Kadınlar, çocuklar ve özürlülerin cami hizmetlerinden yararlanmaları)
5.OTURUM  (Camide eğitim ile ilgili hususlar)
6.OTURUM   (Cami merkezli sosyal faaliyetler)
7.OTURUM   (Cami görevlilerinin problemleriyle ilgili hususlar)
8.OTURUM   (Genel Değerlendirmeler ve Kapanış)
Sekiz oturum halinde planlanan programın birinci oturumu Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Hasan Kâmil YILMAZ başkanlığında yapılmış, bu oturumda “İbadetle ilgili Hususlar” ele alınmıştır. Diğer oturumlara Başkan Yardımcısı Dr. Ekrem KELEŞ, Din Hizmetleri Genel Müdürü Dr. Yaşar YİĞİT, Cami Hizmetleri Daire Başkanı Yusuf DOĞAN ve diğer daire başkanları yöneticilik yapmıştır.
Programın son oturumunda, Çalıştaya katılan görevlilerin tamamı söz alarak programla ilgili duygu ve düşüncelerini dile getirmiştir.
Ayrıca Çalıştay sonunda, değerlendirme anketi yapılmıştır.
Son derece verimli geçen Çalıştay’da, Kardeş Cami Kardeş Okul, Cami ve Çevresinin Çocuklara Göre Düzenlenmesi, Cami Merkezli Toplum Bütünleşmesi, Cami Hizmetlerinde Farklı Sosyal Guruplarla İlişkiler, Yaz Kur’an Kurslarında Sinop Örneği gibi projeler beğeni toplamıştır.
CEZAEVİ VAİZLERİ ÇALIŞTAYI YAPILDI

03.jpg

13.10.2011 Perşembe günü Din İşleri Yüksek Kurulu Toplantı salonunda Cezaevi Vaizleri Çalıştayı yapıldı. Çalıştayın açılış konuşmasını, Din Hizmetleri Genel Müdürü Dr. Yaşar YİĞİT yaptı. Dr. Yaşar YİĞİT, Üniversitelerde Öğretim Görevlileri ve Başkanlığımızın desteğiyle, cezaevlerinde din hizmetlerinin gelişmesi yönünde çalışacak üniversite öğrencilerinin desteklenerek, projeler hazırlanması gerektiğini” vurguladı.

01.jpg

Ceza ve Tevfikevleri Genel Müdürlüğü Ankara Eğitim Merkezi Başkanı Hâkim Talat AKBAŞ ise “koordinatör vaiz kadrosunun ihdas edilmenin Cezaevlerindeki hizmeti kolaylaştıracağını” belirtti. Ayrıca katılımcılar, kurumlar arası iletişimin sağlanması, sorunların ve aksaklıkların daha iyi takip edilebilmesi için koordinatör vaizlik sistemin faydalı olabileceğini açıkladılar.
02.jpg

Sosyal ve Kültürel İçerikli Din Hizmetleri Daire Başkanı Ahmet ÇELİK, “Cezaevinde uygulanacak müfredat programının oluşturulmasından sonra kimler tarafından, nerede ve nasıl uygulanacağı, hangi yöntemlerle işleneceğinin belirlenmesi gerektiği” açıkladı.

Çalıştay sonunda Genel Müdür Dr. Yaşar YİĞİT, “Cezaevi Vaizleri Çalıştayına katılan tüm katılımcılara teşekkür ederek, komisyondaki arkadaşların en kısa zamanda bir araya gelerek komisyon çalışmalarının bir an önce faaliyete geçirilmesi gerektiğini” belirtti.
04.jpg
05.jpg