Detay

Kur’an-ı Kerimin Müzik Eşliğinde Okunması

15.06.2015

ANKARA

Din İşleri Yüksek Kurulu, 20/11/2014 tarihinde Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanı Dr. Hüseyin KAYAPINAR’ın başkanlığında toplandı. Kur’an-ı Kerim ayetlerinin veya “Bismillah” , “Elhamdülillah”, “Allahüekber” gibi terkiplerin bestelenerek müzik eşliğinde okunması konusunu görüştü. 

MÜTALAA: Kur’an-ı Kerim’in veya bir ayetinin bestelenerek müzik eşliğinde okunmasının caiz olmadığı; “Bismillah” , “Elhamdülillah”, “Allahüekber”, “Sübhanellah”, “Hû” gibi müslümanların çeşitli amaçlarla sıkça kullandıkları zikir anlamlı ifade, terkip ve kelimelerin; hafife alındıkları veya saygısızlık edildiği algısı oluşturulmamak şartıyla bestelenip müzik eşliğinde okunmalarında sakınca olmadığı mütalaa edildi. 

GEREKÇE: “Kur’an-ı Kerim, insanlara doğru yolu göstermek üzere Allah’ın gönderdiği kutsal kitaplar zincirinin son halkasıdır. Taşıdığı yüksek edebi üstünlüğü ile Kur’an, Hz. Peygamber’in en büyük mucizesi olup, içerdiği yüce düsturların anlaşılması ve uygulanması için gönderilmiştir.

Kur’an yüce Allah’ın insanlara gönderdiği kutsal mesaj olması yanında orijinal metninin okunmasıyla, gerek namaz içinde gerekse namaz dışında ibadet edilen bir kitaptır. Kur’an’ın müzik aletleri eşliğinde okunması, manevi ve ilahi konumunu zedeler ve okunmasını ibadet olmaktan çıkarır.

Nitekim Kur’an’da, “Okunduğu zaman ona kulak verip dinleyin ve susun ki size merhamet edilsin” (A’raf, 7/204) buyurulmaktadır. Diğer taraftan onun müzik eşliğinde okunması, müzik ile ibadetin bir şekilde özdeşleşmesine ve zamanla Kur’an’ın gönderiliş amacından sapmasına zemin hazırlayabilir. Bu ise İslam’ın kesinlikle onaylamayacağı bir durumdur.  

​​​​​​​​​​​​​​