Dr. Muhlis AKAR

​​akar2.jpg

Dr. Muhlis AKAR
Din İşleri Yüksek Kurulu Üyesi

1960 yılında Erzurum-Tortum Bağbaşı'nda doğdu. Ortaokuldan sonra hafız oldu. 1980 yılında Erzurum İmam-Hatip Lisesinden mezun oldu. Aynı yıl Erzincan-Tercan Çadırkaya'ya Kur'an Kursu Öğreticisi olarak atandı. Kısa süreli (5 ay) görev yaptıktan sonra Üniversiteyi kazanması nedeniyle bu görevinden ayrıldı. 1984 yılında M Ü İlahiyat Fakültesini bitirdi. 1985 yılında İstanbul Şişli Müftülüğünde İmam-Hatip olarak göreve tekrar başladı ve uzun süre bu görevini sürdürdü. Asli görevinin yanı sıra iki ayrı lisede dışarıdan Din Kültürü ve Ahlak dersleri öğretmenliği yaptı. 1986 yılında M Ü İlahiyat Fakültesi Tefsir Anabilim dalında Yüksek Lisansını tamamladı. 1990'da Diyanet İşleri Başkanlığı Haseki Eğitim Merkezi 6. Dönem Müftüler ve Vaizler İhtisas kursundan mezun oldu. Daha sonra İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Çalışma Ekonomisi/Sosyal Siyaset bölümünde doktora eğitimine başladı. Modern İktisat ve İslam İktisadı açısından mukayeseli olarak incelediği Tüketimle ilgili doktora tez çalışmasını 2000 yılında tamamlayarak doktor oldu. 2000-2001 yıllarında Erzurum-Pazaryolu Müftüsü olarak görev yaptı. Bu arada Başkanlıkça açılan Din İşleri Yüksek Kurulu Uzmanlığı sınavını kazanarak 10.12.2001 yılında Din İşleri Yüksek Kuruluna, "Kurul Uzmanı" olarak atandı. Bu görevini sürdürürken, 06.04.2007 tarihinde T.C. Üsküp Büyükelçiliği Din Hizmetleri Müşavirliğini tedvire yürütmekle görevlendirildi ve yaklaşık 8 ay bu görevi yürüttükten sonra tekrar asli görevine döndü. 29 Ağustos 2008 tarihinde Bakanlar Kurulu Kararıyla Din İşleri Yüksek Kurulu Üyeliğine atandı. Bu görevini yürütürken 28.08.2015 tarihinde yeniden Din İşleri Yüksek Kurulu Üyeliğine seçildi.

2008 yılından itibaren Başkanlığın Etik Komisyonunda komisyon üyesi olarak görev yapmakta olan Akar, zaman zaman Başkanlığın merkez ve taşra teşkilatlarıyla Başbakanlığa bağlı diğer kurumlarda sertifikalı etik eğiticisi olarak "Kamu Yönetiminde Etik", "Görev Ahlakı" eğitimleri vermektedir. 2011 yılından beri TSE'de Diyanet İşleri Başkanlığını temsilen Helal Gıda belgelendirme komisyon üyesi olarak görev yapmakta; bu amaçla düzenlenen konferans, panel, ilmi toplantı ve eğitim programlarına katılmaktadır. Evli ve üç erkek çocuk babası olan Muhlis Akar, Arapça ve İngilizce bilmektedir.

Uzmanlık Alanı:
İslam İktisadı