Detay

KATILIM BANKALARI İLE İLGİLİ BAZI PROBLEMLER ÇALIŞTAYI

05.05.2014

ANKARA

Kurulumuzca Katılım Bankalarının çalışma yöntemini ilgilendiren konularda, vatandaşlarımızın Kurulumuza yönelttikleri dini soruların cevaplandırılmasında karşılaşılan bazı problemleri müzakere etmek üzere, ​​05 Mayıs 2014 Pazartesi günü Din İşleri Yüksek Kurulu Toplantı Salonu’nda  “Katılım Bankaları ile İlgili Bazı Problemler” konulu çalıştay düzenlenmiştir.

---------------------------------------------------------------------------------

KATILIM BANKACILIĞI ÇALIŞTAYI

  

Tartışma Konuları

 I. Konu Başlığı: Kar payı ile Faiz oranları arasındaki fark

 a) Katılım bankalarının kâr payı oranları ile ticari bankaların faiz oranları arasındaki paralellik ile kredi işlemlerindeki benzerliğin izahı nasıl yapılmaktadır?

b) Faiz oranlarında bir değişiklik meydana geldiğinde, katılım bankasına borcu olanların borçları yeniden yapılandırılıyor mu?

 

II. Konu Başlığı: Borcunu ödemeyen ya da geciktiren borçlu ile ilgili işlem

a) Borçlunun, borcunu vadesinde ödemeyip geciktirmesi halinde, katılım bankasının bizzat yararlanacağı bir gecikme zammı veya fazlalığı alınıyor mu? Bu durumda borç miktarı artırılarak, borç yeniden yapılandırılıyor mu? Bu durumda “cetvelli satış” ve “mahrum kalınan kâr” gibi uygulamalar yapılıyor mu?

b) Borcunu ödemeyip geciktiren müşteriden, borcunu geciktirmesi dolayısıyla mahkemeler aracılığıyla dava ve takip masrafı dışında ayni ya da nakdi bir fark/tazminat almıyor mu? Almıyorsa bunlar gelir mi yazılıyor teberru mu ediliyor?

 

III. Konu Başlığı: Murabaha yöntemiyle satış

a) Müşteri, katılım bankasına müracaat etmeden önce satın alacağı varlıkla ilgili olarak ilk satıcı (tedarikçi) ile herhangi bir akit yapmış oluyor mu? Ya da kaparo veya peşinat olarak bir ödemede bulunuyor mu? Akit yapmış ise katılım bankası devreye girdiğinde bu akit fesih mi ediliyor yoksa katılım bankasına mı devrediliyor?

b) Katılım bankasının vadeli olarak sattığı varlıkta, vadeli satış öncesinde hakiki ya da hükmi mülkiyeti bulunuyor/oluşuyor mu? Bu varlığı satmadan önce tesellüm (kabz) gerçekleşiyor mu?

c) Katılım bankası vadeli satacağı varlığı satıcıdan doğrudan kendisi mi satın alıyor? Şayet vekâlet ile satın alıyorsa, vekil murabaha talebinde bulunan kişi dışında birisi midir? Vekil aynı zamanda murabaha talebinde bulunan kişi ise, bu varlığı kendisine de satabileceği yönünde de yetkilendiriliyor mu?

d) Katılım bankası bir varlığı satın almadan önce müşteriden, bu varlığı vadeli satın alacağına dair herhangi bir bağlayıcı vaad/taahhüt alıyor mu? Bir taahhüt sözleşmesi imzalanıyorsa, taraflar bu konuda birbirlerinin muhayyerliğini de kabul ediyorlar mı? Katılım bankası müşteriden bu taahhüdü ile ilgili herhangi bir teminat alıyor mu?

e) Katılım bankası tarafından müşteriye vadeli olarak satılan malda, ortaya bir kusur çıkması veya malın hiç teslim edilmemesi halinde müşteri kime rucu etmektedir; vadeli satışı yapan katılım bankasına mı yoksa ilk satıcı (tedarikçi) ya mı?

 

IV. Konu Başlığı: Kiralama/finansal kiralama (leasing) işlemleri

a) Müşterinin kiralamak istediği varlığın mülkiyeti ya da kullanım hakkı, kira sözleşmesi yapılmadan önce kiralamayı yapan katılım bankasının mülkiyetine hakiki ya da hükmi olarak geçiyor mu?

b) Katılım bankası kiraya verdiği malı kira sözleşmesinin sonunda kiracıya satıyor mu; satıyorsa bu satış kira sözleşmesi yapılırken mi oluyor; yoksa kira sözleşmesinin bitiminde mi yapılıyor?

c) Kiracının kastı ve kusuru bulunmayan durumlarda, kira konusu varlığa bağlı tazmin yükümlülüğü kime aittir? Varlığın sigortalanması durumunda sigorta masrafı doğrudan/ek bir masraf olarak kiracıya mı ödettiriliyor?

d) Kiralanacak varlığın katılım bankası tarafından kiracıdan satın alınması halinde satın alma zamanı ile geri kiraya verme zamanı arasında ne kadar bir süre geçmektedir? Yapılan kiralamanın finansal kiralama olması hasebiyle mülkiyet yeniden ilk sahibine dönüyor mu?

e)  Kiracının kiralarını/taksitlerini zamanında ödememesi durumunda nasıl bir işlem tesis edilmektedir?

 

V.  Konu Başlığı: Altın Hesabı ile ilgili uygulamalar

a)  Altın hesabı açan ve bu hesap aracılığı ile altın satın alıp aynı hesapta muhafaza eden bir müşterinin talep etmesi halinde, hesabında var olan altın ayni olarak mı ödeniyor?

b)  Ayni ödeme ne kadar süre içerisinde yapılmaktadır?

 

VI. Konu Başlığı: Kredi Kartı Kullanımı

a)  Kredi kartı ile peşin alışveriş yapan bir müşterinin bu borçlanması, katılım bankası tarafından taksitlendirilebiliyor mu? Taksitlendiriliyorsa hangi şartlarda taksitlendirme yapılmaktadır?

b) Bazı uygulamalarda mal tüketildikten sonra da vadelendirme talebine uygunluk veren mesajlar gelmesi nasıl açıklanabilir?

 

VII. Konu Başlığı: Finansman araçları Katılım bankalarınca gerçekleştirilen;

a)  Sukuk

b)  Foreks

c)  Teverruk

 

vb uygulamalar

​​​​​​​​​​​​​​