Aile İrşat ve Rehberlik Bürosu Görevlileri için Altıncı Seminer Düzenlendi

Çağımızda yaşanan bilimsel ve teknolojik gelişmeler, sanayileşme, şehirleşme, iç ve dış göç hareketleri, toplumsal hayatta bazı sorunları çözerken, birçok yeni sorunu da beraberinde getirmiştir. Aile kurumu da bu süreçten etkilenmiştir ve aileye ilişkin ortaya çıkan sorunların çözümünde dinin oynayacağı olumlu yaklaşımlar gereğince, Diyanet İşleri Başkanlığı ve din görevlilerine önemli görevler düşmektedir. Bu toplumsal sorumluluk bilinciyle yasa tanımına uygun olarak il ve ilçe müftülükleri bünyesinde ailelerin dini konudaki ihtiyaçlarına cevap vermek üzere Aile İrşat ve Rehberlik Büroları açılmıştır. Aile odaklı konular hakkında vatandaşlarımıza dinî bilgi açısından rehberlik eden Aile İrşat ve Rehberlik Bürosu görevlileri gerekli durumlarda aileye yönelik hizmet üreten resmi ve sivil kurumlara yönlendirmelerde bulunmaktadır.

D.İ.B. Din Hizmetleri Dairesi Başkanlığı tarafından 11-22 Mayıs 2009 tarihleri arasında Aile İrşat ve Rehberlik Bürosugörevlileri için düzenlenen seminerlerin altıncısı yapıldı. Ankara’da Anadolu Otelcilik ve Turizm Meslek Lisesinde gerçekleştirilen seminere 31 il müftülüğünden 73 (55 Bayan, 18 Erkek) görevli

seminer2009_06_w.jpg

katıldı.  Seminere Ankara, Antalya, Aydın, Batman, Bursa, Denizli, Diyarbakır, Edirne, Elazığ, Erzurum, Eskişehir, Giresun, İzmir, Kahramanmaraş, Kastamonu, Kocaeli, Malatya, Manisa, Muğla, Muş, Rize, Samsun, Trabzon, Van, Yozgat,

Karabük, Amasya, Şanlıurfa, Bolu, Kırıkkale, Düzce illerinden görevlilerimiz iştirak etti. İl müftülükleri bünyesinde yeni açılacak 3 büro (Bolu, Kırıkkale, Düzce) ve daha önce muhtelif tarihlerde açılmış olup, AİRB seminerlerine katılmış personeli az olan ya da alt bürolarda yeni elemanlara ihtiyaç duyan 28 büro olmak üzere toplam 31 büroda görev alacak personele eğitim verilmesi hedeflenmiştir. Altıncısı gerçekleştirilen bu seminerle birlikte Aile İrşat ve Rehberlik Bürolarının sayıları 52’ye ve eğitim alan personel sayısı da 362’ye ulaşmıştır.
seminer2009_02_w.jpg
seminer2009_03_w.jpg
Seminerde ders vermek üzere çeşitli kurumlarla işbirliği yapılmış, alanında uzman pek çok akademisyenin  bilgi ve tecrübesinden istifade edilmiş, birçok sivil toplum kuruluşunun çalışmaları hakkında bilgi edinilmiştir. Başkanlığımız Din İşleri Yüksek Kurulu Üyeleri ve Uzmanları başta
seminer2009_04_w.jpg

olmak üzere Hacettepe Üniversitesi, Ankara Üniversitesi, Dicle Üniversitesi, Uludağ Üniversitesi ve Osman Gazi Üniversitesinden öğretim üyeleri; Aile ve Sosyal Araştırmalar Genel Müdürlüğü (ASAGEM), Sosyal Hizmetler Genel Müdürlüğü (SHÇEK), Emniyet Genel Müdürlüğü, Sağlık Bakanlığı, Birleşmiş Milletler aile, kadın ve çocuk konusunda çalışmalar yapan sivil toplum kuruluşu temsilcileri, alanında uzman psikiyatrist ve avukatlar sunum yapmak üzere seminere katılmıştır.

Seminerin açılış programına katılan Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Prof. Dr. İzzet ER “Diyanet İşleri Başkanlığının Sosyal Açılımlı Din Hizmetleri Projesi” konulu sunumunu gerçekleştirerek, Aile İrşat ve Rehberlik Bürolarının çalışmalarının önemini vurguladı.
Seminer sonunda Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali BARDAKOĞLU tarafından kursiyerlere “Katılım Belgesi” verildi.
Din Hizmetleri Dairesi Başkanlığı tarafından kursiyerlere çalışma alanlarıyla ilgili hukuki mevzuat ve başvuru bilgilerinin yer aldığı doküman

ve CD haline getirilmiş öğretici sunumları verildi. Seminer programı çerçevesinde Hacı Bayram Camisi müştemilatı içerisinde bulunan Altındağ Aile İrşat ve Rehberlik Bürosuna  bir ziyaret ve Ankara şehir turu düzenlendi. Ayrıca Beypazarı ilçesine de günü birlik gezi düzenlenmiştir.