Dini Gün ve Geceler

DİNİ GÜN VE GECELER

Yüce Allah, insanı zaman olgusu ile iç içe yaratmıştır. Hayat dediğimiz süreç, bu olgu içinde gerçekleşir. İnsan ne kadar çok yaşarsa yaşasın, ömür kısadır. Yüce Allah, bu kısacık süre içinde manevî kazanımlar elde edilebilmesi için çeşitli vesileler ve zaman dilimleri ile insan ömrünü bereketlendirmiştir.

Dini hayatımızda mübarek gün ve geceler diye bilinen bu değerli zamanlarda yapılacak ibadet, hayır ve hasenatın her zamankinden kat kat fazla sevap, rahmet ve berekete vesile olacağı çeşitli şekillerde müjdelenmiştir. Bu mübarek zamanların belli başlıları; Cuma günü ve gecesi, Ramazan ve Kurban Bayramları, Mevlid-i Nebi, Regaib Kandili, Miraç Kandili, Berat Kandili ve Kadir Gecesi'dir.

Hayatımızın her anı, İlahi rızayı kazanma yolunda bir hazine değerindedir. Mübarek gün ve gecelere yapılan vurgu ve teşvikler, bütün bir ömre yayılacak bilinçli bir duruş, faal bir yöneliş ve enerji kazandırmaya yöneliktir. Mübarek zaman dilimleri bu kaynağı besleyen, sürekliliğine destek sağlayan unsurlar olarak değerlendirilmelidir.

Milletimizin manevi hayatında ayrı bir öneme sahip olan dinî gün ve gecelerde, Başkanlığımız organizesiyle camilerde Kur'an-ı Kerim ve mevlit programları tertip edilmekte ve bu programlar ulusal ölçekte yayın yapan resmî ve özel TV'ler tarafından yayınlamaktadır. Ayrıca Kadir Gecesi'nde müftülüklerce belirlenen camiler vatandaşlarımızın ibadetlerini huzurlu bir şekilde ifa etmeleri için sabaha kadar açık tutulmaktadır.